Upp

Skölja munnen med olja – vårda och rengöra [vanliga myter]


På senare tid har vi hört mycket om fördelarna med naturliga oljor. Det rekommenderas att vi börjar äta dem, använder som vårdande medel, eller applicerar dem på huden i form av vårdande kosmetika. Ett av användningsområdena är som munskölj med olja, det vill säga att man suger på olja. Det finns många myter gällande den här metoden för att rengöra kroppen och vårda tänderna, och vi ska gå igenom dem.

MYT 1. Du bör inte dricka timmen innan du sköljer med olja

Det sägs att du inte bör dricka något timmen innan du sköljer med olja. I verkligheten är det bättre att dricka en liten mängd vatten innan sköljningen, för då kommer kroppen vara mer återfuktad och därmed kunna bilda saliv mer effektivt.

MYTH 2. Du bör inte äta timmarna innan du sköljer med olja

Ett annat fånigt råd är att inte äta innan du sköljer med olja. Det finns inga bevis för detta, men om man är jättemätt kan personer som inte är vana vid olja i munnen uppleva kväljningar.

MYT 3. Använd en matsked olja

Det är meningslöst att försöka bestämma en viss mängd olja, för alla har olika behov. I början kan det vara obehagligt att skölja med olja, så börja med en mindre mängd. En matsked olja är oftast för mycket för de flesta personer.

MYT 4. Att skölja med olja suger ut gift ut blodomloppet via kärlen i munnen

Logiskt sett är det mycket enkelt att förklara den här metoden – för att olja ska kunna absorbera toxiner skulle den först behöva ta sig in till blodomloppet, sedan avgöra vilka komponenter som är skadliga, och sedan återvända till munnen. Olja rengör munnen från bakterier och mikroorganismer, men den kan inte ta sig in i blodomloppet.

MYT 5. Använd bara två munoljor – sesam och solros

Solrosolja och sesamolja rekommenderas ofta för munskölj, men det betyder inte att du måste undvika andra oljor. Du kan använda alla oljor, särskilt de som är bättre för invärtes användning, t.ex. kokosolja.

MYT 6. Oljan måste bli vit innan du spottar ut den

I de flesta fall blir växtolja som blandas med saliv och tusentals små luftbubblor vit efter några minuter. Detta gäller bara ljusa och färglösa oljor, för de mörkare oljorna får istället en gulare eller grönare ton.

MYT 7. Munskölj med olja kan behandla många tillstånd

Munskölj med olja är inte en medicin. Det låter dig rengöra munnen och tänderna från bakterier och baciller, och kan förhindra många sjukdomar – främst karies. Det är dock inte ett botemedel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *