Upp

Naturliga ansiktsoljor: Att anpassa till hudtypen och behov

Trenden med naturlig hudvård och hårvård håller i sig. En naturlig konsekvens är frågan om oljor och hur de ska användas. Många tvivlar inte en sekund innan de intygar hur bra oljorna är. Motståndarna hävdar däremot att de täpper till huden. Faktum är att resultatet beror på, och du uppnår det bästa resultatet genom att välja en olja som passar just din hud.

Effekten som naturliga oljor ger har varit välkända i flera hundra år. Förr i tiden visste man kanske inte alltid var det berodde på, men idag har vi bättre koll på oljornas egenskaper. Det gör att vi kan hantera dem bättre, och att vi kan välja en sammansättning som är bra för just vår hud.

Du behöver inte längre undra vad du ska välja, för svaret finns här nedan. Kom bara ihåg det viktigaste: att välja naturliga oljor utan tillsatser och konserveringsmedel, som förvaras i mörka glasflaskor. Många färdiga oljor innehåller tyvärr ämnen som huden kan vara känslig mot.

Hur fungerar ansiktsoljor?

Oljor är naturens egen kosmetika. Din ålder eller hudtyp spelar ingen roll, för det finns flera hundra oljor att välja mellan. De utvinns ur växter från hela jorden och innehåller fantastiska näringsämnen, vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror och antioxidanter. Att regelbundet olja in huden ger dig många fördelar:

  • olja stärker hudens naturliga hydrolipida lager vilket motverkar uttorkning;
  • olja skyddar mot skadliga yttre faktorer som toxiner och solens strålar;
  • olja återställer hudens lyster och gör den silkeslen, fast och mjuk;
  • olja fungerar antiseptiskt och motverkar inflammation, vilket bland annat kan motverka akne;
  • olja motverkar hudens åldrande och rynkors uppkomst.

Grundregler

Innan du väljer en olja måste du kontrollera att den passar dig. Det finns ett par regler du kan följa, och vi rekommenderar verkligen att du gör det. Naturliga oljor fungerar nämligen bäst om de används på rätt sätt.

  1. Applicera ansiktsolja innan du lägger dig, så att den kan absorberas på djupet medan du sover.
  2. Klappa in oljan i huden för att påskynda absorberingen.
  3. Ett par droppar räcker för att vårda huden och ge dig en yngre look.
  4. Använd inte olja med ljusabsorberande egenskaper under dagen.
  5. Ansiktsoljor kan användas både på egen hand och i kombination med krämer eller annan kosmetika.

När du ska applicera olja i håret eller på huden är det viktigt att den passar dina individuella behov. Tänk inte bara på själva oljan, utan också på din egen hudtyp. Du måste till exempel avgöra huruvida du har oljig hy eller om du lider av andra problem.

Olja för torr hud
De flesta tecken på uttorkning kan lindras med en bra olja. Om du har torr hud passar kokosolja (med smörliknande konsistens), passionsblomma (den lättaste oljan), arganolja, jojobaolja, solrosolja (den kosmetiska sorten, inte matlagningsolja) eller olivolja perfekt.

Olja för mogen hy
Mogen hy kan mista sin elasticitet samt visa tecken på rynkor och slapphet. Du som har mogen hy behöver olja med vitamin E, vilket är en naturlig antioxidant som motverkar åldrande. Nyponrosolja och arganolja är ett utmärkt alternativ för den här sortens hud.

Olja för oljig och/eller aknedrabbad hy
Det kanske låter konstigt, men faktum är att naturliga oljor kan bota oljig hy. De balanserar talgkörtlarna och minskar överflödig produktion. Ansiktsoljor som motverkar akne eller mjäll har nämligen lätt konsistens, och täpper därför inte till porerna. Rekommenderade oljor är bland annat kameliaolja, jojobaolja och teträdolja.

Olja för känslig hy
Ett vanligt fenomen hos känslig hy är att den irriteras av flera ämnen. I det här fallet är det extra viktigt att man väljer ätt olja. Den måste vara lätt, ha god effekt, och lindra irritation. Lämpliga oljor är till exempel nattljusolja, gullviveolja och olja från ylang ylang.

Räcker det med ansiktsoljor?

Inte nödvändigtvis. Ämnena i oljor är bra, men huden kan behöva mer än så. Förutom mjukgörande och återfuktande ingredienser behöver huden också fuktbevarande ämnen, som ser till att varje cell behåller sin fuktnivå. Därför är det bäst att använda oljor tillsammans med annan kosmetika, till exempel krämer, serum eller masker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *