Upp

Hur rengör man huden ordentligt?

Hudens körtlar producerar talg och svett. För att huden ska fungera ordentligt är det viktigt att rengöra huden, vilket bland annat inkluderar det talglager som samlar på sig bakterier och föroreningar från omgivningen. Läs vidare för att ta reda på hur du kan rengöra huden på hemmaplan, och vilka produkter du kan använda!

Varför bör du rengöra huden?

Att regelbundet rengöra ansiktet är viktigt för att:

 • det rensar porerna som annars kan täppas till;
 • det bevarar hudens korrekta pH-nivå;
 • det säkerställer att det hydrolipida lagret fungerar ordentligt;
 • det förbättrar hudens reparationsförmåga.

Hur rengör man huden på rätt sätt?

Hälsosam hy behöver rengöras två gånger om dagen: på morgonen och på kvällen. Du bör anpassa din kosmetika och ditt tillvägagångssätt efter just din hudtyp. Du bör alltid följa rätt ordning: sminkborttagning, rengöring, toning.

 1. Sminkborttagning
  Till att börja med måste du tvätta bort allt smink du haft på dig under dagen. Kom ihåg att ta bort allt från ansiktet, ögonlocken, ögonfransarna och läpparna. Om du vill att det ska gå snabbare kan du doppa en bomullsrondell i micellärt vatten och trycka den mot huden. På så sätt rengörs huden snabbt utan att du irriterar den eller riskerar att skada ögonfransarna.
 2. Rengöring
  Sminkborttagningen förbereder huden på nästa steg, nämligen rengöring. Nu kan du använda en rengörande gel eller ansiktstvätt.
 3. Toning
  Här behöver du använda en toner. Hoppa inte över det här steget, för det är viktigt att bevara hudens naturliga pH-nivå.

Rengörande kosmetika

När du väljer rengörande produkter måste du ha din hudtyp i åtanke. Om du har känslig, ömtålig eller mogen hy bör du satsa på lipider. Ett bra alternativ är rengörande mjölk som du inte behöver skölja bort med vatten. Om du har oljig hy, kombinationshy, eller hy som drabbas av akne och pormaskar bör du istället välja en gel, skum, eller andra lätta och klara produkter. Om du har normal hy räcker skonsam behandling med lätt konsistens. Undvik tung kosmetika för känslig hy eller för personer med mjäll, då dessa kan förvärra skicket hos normal hy.

Ansiktsborste

För ordentlig rengöring bör du använda en skonsam rengörande borste. Ibland medföljer en sådan i kosmetikans förpackning. De bästa borstarna görs med skonsamt silikon. Ansiktsborsten låter dig rengöra på djupet, vilket du inte kan göra om du bara använder fingrarna.

Förutom att rengöra mer effektivt får du fler fördelar med en ansiktsborste:

 • ger en slags peeling som förbättrar hudens cirkulation;
 • rengör porerna från orenheter;
 • jämnar ut hudens yta.

Vad ska man undvika?

Ansiktet bör inte rengöras med olämplig kosmetika och följande ingredienser:

 • tvål,
 • alkohol,
 • stora mängder rengöringsmedel,
 • återfuktande ämnen som gör huden kladdig.

Tvål, alkohol och rengöringsmedel har negativa effekter på hudens hydrolipida lager. Oljiga ämnen som blir kvar på huden kan täppa till porerna. Dessutom förhindrar de andra skönhetsbehandlingar från att verka eftersom de vårdande ingredienserna inte kan tränga ner i huden lika enkelt.

Hemmagjorda rengöringsmetoder

Kosmetikabranschen är full av produkter, men det finns många som föredrar att välja hemgjorda blandningar. Fördelen är förstås att du får en mer naturlig rengöring på det viset, till exempel med hjälp av peeling och masker.

Recept

 • Kaffeskrubb
  En hemmagjord kaffeskrubb stimulerar cirkulationen och jämnar ut huden. Du får en lenare och fräschare hy. Blanda två matskedar olivolja, 2 teskedar bryggt kaffe, en tesked honung och mald kanel.
 • Äppelmask
  En hemmagjord äppelmask rengör porerna och stärker blodkärlen. Blanda ett stort rivet äpple med en matsked olivolja och en tesked keso. Applicera masken på rengjord hy och låt den verka i 15 minuter. Tvätta sedan bort den med ljummet vatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *