Upp

Marulaolja i hudvård: Afrikas fantastiska hemlighet!

Marulaolja jämförs ofta med den populära arganoljan, då många av egenskaperna är minst lika fantastiska. Oljan är en universell, naturlig kosmetika som är rik på antioxidanter. Läs vidare för att ta reda på hur marulaolja fungerar och varför den är perfekt för hudvård!

Oljor blir allt vanligare i kosmetika. Bland de afrikanska oljorna är marula ett av de mest populära alternativen. Oljan utvinns ur frukt från trädet med samma namn (Sclerocarya birrea). Den marockanska arganoljan, som finns i många produkter, har fått allvarlig konkurrens!

Marulaolja vs arganolja

Vinnaren är inte helt självklar att utse. Båda oljorna vårdar huden på djupet och erbjuder många intressanta fördelar. Innan vi kan utse en vinnare bör vi kika närmare på oljornas likheter och skillnader.

 • Båda oljorna är afrikanska, men marulaolja kommer från vilda växter.
 • Marulaolja innehåller mer oljesyra, vilket gör att den vårdar och återfuktar bättre.
 • Båda oljorna främjar återhämtning och föryngring, men marulaolja har en lättare konsistens.
 • Oljorna har samma gyllene färg men doften är annorlunda. Maruolaolja har en nötliknande doft.

Marulaolja: Egenskaper

Det är inte bara den behagliga doften av nötter som identifierar marulaolja. Den lätta konsistensen gör att oljan absorberas omedelbart och inte gör huden fet eller oljig. Marulaolja har lång hållbarhet och behåller sina egenskaper under lång tid. Allt du behöver göra är att förvara oljan på en sval, torr och mörk plats.

Marulaolja innehåller många värdefulla ingredienser: fettsyror omega 9, antioxidanten vitamin E, vitamin C, och flavonoider.

Oljans egenskaper (till exempel dess lätta konsistens) och dess ingredienser är anledningen till dess popularitet. Den passar såväl kropp som ansikte, hår, hårbotten, naglar, ja till och med torra läppar och svaga ögonfransar!

Marulaoljans effekter

Tack vare oljans antioxidanter kan oljan motverka åldrande och hindra rynkor från att bildas i förtid. Oljans främsta mål är dock att bevara hudens fuktnivå. Fettsyrorna stärker hudens naturliga hydrolipida lager, vilket gör att fuktnivån (som är viktig för såväl hälsa som skönhet) förblir densamma.

Oljan är dessutom ett naturligt UV-filter. Marulaolja skyddar mot skadliga UV-strålar och har en läkande effekt på huden. Tack vare sina vårdande flavonoider och det faktum att oljan främjar cellers förnyelse rekommenderas oljan i behandlingar mot akne. Dessutom förbättras hudens elasticitet och fyllighet av det faktum att oljan stimulerar kollagenproduktionen i huden.

Vid regelbunden användning är marulaolja ett bra botemedel mot pigmentfläckar, bristningar och celluliter. Oljan lindrar inflammationer i huden, främjar cellernas förnyelse, och täpper inte till porerna. Den jämnar ut hudens nyanser och gör den mer motståndskraftig. Med andra ord är marulaolja en bra behandlingsmetod mot flera hudproblem!

Oljebehandlingar för håret

Är du ute efter en olja som vårdar håret utan att tynga ner det eller göra det fett? I så fall blir det svårt att hitta en naturlig olja som slår marula. Den tävlar till och med mot macadamiaolja, som är känt för sin förmåga att anpassa sig till huden och som har fantastiska egenskaper.

Varför är marulaolja så bra för håret?

 • Håret blir lenare
 • Håret återfuktas och vårdas
 • Håret blir glansigare
 • Bångstyrigt hår blir lättare att tämja
 • Håret skyddas mot sol, kyla och värme
 • Håret går snabbare att torka och styla
 • Oljan motverkar statiskt hår
 • Det blir lättare att skapa lockar och vågor
 • Håret blir friskare och mer ungdomligt

Elefanter älskar marulaolja

Det kanske låter roligt, men faktum är att det är sant! Elefanter älskar marulaolja! Trädets ljuvliga dofter lockar till sig djuren, som vandrar långt för att knuffa ned den läckra frukten från trädet (ibland skadar de både trädet och sig själva, men som tur är kan trädet snabbt återhämta sig). Elefanterna äter både den färska och den jästa frukten. Resultatet blir att berusade elefanter ibland samlas runt träden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *