Upp

En vacker frukost. Vad ska man äta på morgonen för att se bra ut?


Enligt ett gammalt talesätt bör vi äta frukost som kungar, dela lunchen med någon, och ge middagen till fattiga. Verkligheten är dock lite annorlunda. Det är kvalitén på maten, och inte mängden, som påverkar vår hälsa. Vad bör vi äta till frukost? Vilka slags produkter bör stå på morgonens meny?

1. Flingor

Flingor är utan tvekan en av de främsta fiberkällorna. De innehåller också lite socker. Till frukost kan vi äta gröt, korn, råg, vete eller dinkelflingor.

2. Fullkornsbröd

Till skillnad från vitt bröd innehåller fullkornsbröd eller mackor mycket mer kolhydrater fibrer, vitaminer och mineraler.

3. Grekisk yoghurt

Alla sorters yoghurt är en källa till protein och kalcium, och det bästa är att de smakar jättebra ihop med frukt, nötter eller torkad frukt.

4. Ägg

Ägg innehåller mycket protein och få kalorier, med mycket mättat fett, vitaminer (D, E, K, B6) och kalcium. Ägg till frukost har ytterligare en fördel i form av stora mängder antioxidanter.

5. Färsk frukt

Vilken slags frukt bör vi äta till frukost? Först och främst kommer bananer (källa till vitaminer och mineraler), jordgubbar (rika på vitamin C och fiber), frukt från skogen (rika på antioxidanter, särskilt bär och blåbär) och kiwi (fulla med vitamin C, fiber och kalium). Vi kan tala i evigheter om all frukt med goda egenskaper, men du bör förmodligen hoppa över citrusfrukter då de innehåller mycket socker.

6. Apelsinjuice

Bland alla citrusfrukter utgör apelsinjuice ett stolt undantag fullt med vitaminer (som värdefulla vitamin D). Det bästa är färskpressad, 100 % naturlig apelsinjuice.

7. Vetegrodd

Groddar till frukost? Varför inte? De som är gjorda av vete är rika på vitamin E och folsyra. Du kan till exempel ha dem i grekisk yoghurt eller på en smörgås.

8. Linfrö

Malda linfrön (observera: våra magar kan inte smälta hela linfrön) är en ovärderlig källa till Omega 3, fiber och antioxidanter med anticancer-egenskaper.

9. Te

En kopp te på morgonen innehåller stora mängder antioxidanter. Det catechin som finns i te har en stor effekt på vårt immunsystem. Det bästa är förstås grönt te.

10. Kaffe

Många av oss associerar kaffe med dess skadliga effekter, men det är inte hela sanningen. Faktum är att en kopp kaffe till frukost minskar risken för diabetes, saktar ner åldrandeprocessen, sänker kolesterolnivån och är en källa till antioxidanter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *