Upp

Giftig akryl – Varför är manikyr farligt?


Vackra, prydliga händer är en kvinnas stolthet. Därför är nog ingen förvånad över att kvinnor vill ha en hållbar och imponerande manikyr som utförs av ett proffs. En sådan behandling kan kosta en smärre förmögenhet. Tyvärr kan manikyr med gel eller hybrid vara farligt för hälsan. Varför? Kan akryl vara osäkert?

Det finns flera myter på internet som beskriver de katastrofala effekterna som gelmanikyr kan leda till. Forumen kryllar av berättelser om nagelsvamp som uppstår precis efter behandlingen, nagelplattor som förstörts av aggressiva ämnen i stylingprodukterna, och värst av allt: om naglar som faller av (på grund av akrylen). Ligger det någon sanning i det hela? Ja, vissa historier är äkta, men vi måste vara selektiva för att få fram faktisk information kring faran som kan uppstå om man använder akryl.

Kan vi få vackra naglar utan att riskera hälsan?

Ja, det kan vi, men det rekommenderas att vi gör oss av med ämnen som kan skada oss. Ett sådant exempel är metylmetakrylat (MMA). Det här ämnet har nu återkallats och kan inte längre användas som kosmetika (det brukade användas i akrylmanikyr). Även fast MMA anses vara ett cancerogent ämne är det inaktivt i vissa former. Den största faran uppstår när ämnet kommer i direkt kontakt med huden, men är inte farligt när vi andas in eller konsumerar den. När vi utför manikyr försvagas naglarnas och hudens naturliga, skyddande lager (t.ex. på grund av filande). På samma sätt utsätts naglarna för skador när vi tar bort akrylnaglar. Som tur är har MMA ersatts med EMA, vilket är godkänt för användning – med andra ord utgör inte EMA ett hot mot människokroppen.

Hur vet vi att manikyren inte innehåller akryl?

Det enda rimliga rådet är att välja produkter av högsta kvalitet. Sådan kosmetika kännetecknas av en tydlig sammansättning (alla ingredienser redogörs för på etiketten). Tack vare detta kan vi vara säkra på vad vi använder på naglarna. Om du föredrar att få en manikyr på en skönhetssalong kan du be en skönhetstekniker visa dig förpackningarna för de produkter hon använder. Endast då kan du vara säker på att produkten inte innehåller MMA. Du kan självklart använda filosofin ”ju dyrare desto säkrare”. En sak är säker: produkter av hög kvalitet är inte billiga, och därför vill du inte täcka naglarna med produkter och en manikyr med ett lågt pris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *