Upp

Hur vårdar man färgat hår? Några tips från hårälskare

Slingat eller färgat hår behöver en särskild omvårdnad – jag vet det eftersom jag själv färgat håret regelbundet under flera år. Jag byter ofta färg, nyans och märke. Om det inte vore för regelbunden hårvård med rätt slags kosmetika hade jag lika gärna kunnat ta farväl om mitt naturliga hår och byta ut det mot en peruk. 🙂

Hur återställer man hårets naturliga pH-värde?

Tror du att det räcker med att färga håret med en hårfärg med många (påstådda) oljor och andra näringsämnen? I så fall har du fel. Oavsett hur bra hårfärg du räcker kommer den alltid att påverka hårets naturliga pH-värde, och därför är det viktigt att återställa hårets naturliga pH-värde. Hur gör man det?

Försurning efter färgning kan ske på ett flertal sätt, till exempel att använda balsam (som vi ofta kastar) och skölja håret igen med produkter för färgat hår eller hemmagjorda medel. Jag rekommenderar personligen vinäger och juice från hibiskus och citron. Du kan använda balsam för färgat hår direkt efter färgningen, men jag rekommenderar starkt att du gör detta mellan färgningarna (i mitt fall är det oftast en gång i veckan).

Hur vårdar man färgat hår?

Även om det inte spelar så stor roll hur ofta vi tvättar håret (jag tvättar mitt var tredje dag) spelar det stor roll vilken kosmetika vi använder. Färgat hår behöver särskild omvårdnad, så använd skonsamma produkter utan starka rengöringsmedel, och det bästa är kamomillextrakt. Jag rekommenderar även barnschampo, som baseras på naturliga och skonsamma ingredienser. Jag använder sådant eftersom jag bara vill att mitt schampo ska tvätta håret, medan annan kosmetika får ta hand om omvårdnaden.

Du kanske också vill prova CWC-metoden, som består av marknaden balsam – schampo – balsam. Varför? Jo, CWC är en metod som fokuserar på att skydda håret innan man sköljer ur färgen. Innan vi tvättar håret applicerar vi balsam (helst med kisel), sedan tvättar vi håret med ett mjukt schampo, och sedan applicerar vi balsam igen eller en hårmask för färgat hår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *