Upp

Har du missfärgade naglar? Ta reda på vad det betyder


De flesta tycker att det är viktigt att ha välvårdade naglar, som är långa och fint målade. Vi vill inte att de ska vara sköra och mjuka. Allt annat? Många bryr sig inte, men att strunta i vissa delar av naglarnas utseende är inte så klokt. Förändringar på nagelpaletten (t.ex. missfärgningar, fläckar eller ändrad färg) kan säga mycket om vår hälsa.

VIT MISSFÄRGNING

Vita missfärgningar kan uppstå på hela nagelplattan eller bara på vissa områden, t.ex. små vita fläckar. I det första fallet är hela nagelplattan vit, vilket kan innebära att vi har drabbats av vitiligo. Det kan också vara ett tecken på en sjukdom som psoriasis, hjärtfel eller cancer eller bara brist på kalcium och protein. Fläckvis vitiligo är ett annat alternativ som ofta förknippas med trauma på nagelplattorna.

GUL MISSFÄRGNING

Den vanligaste orsaken till gula fingernaglar är att man använt för mycket rött nagellack utan att applicera ett baslager under till (färgen absorberas alltså av naglarna med tiden) eller rökning. Gula naglar kan också indikera sjukdomar som hepatit A eller B, svamp eller psoriasis, men det kan också bero på vissa mediciner.

BRUN MISSFÄRGNING

Precis som ovan nämnda anledningar kan bruna missfärgningar bero på vissa mediciner, men också på kontakt med henna. Bruna fläckar på nagelplattorna kan även bero på sköldkörtelsjukdom, anemi eller näringsbrist.

GRÖN MISSFÄRGNING

Gröna nagelplattor är i de flesta fall ett tecken på svamp. Det kan också bero på en bakterieinfektion eller för frekvent kontakt med starka rengöringsmedel.

GRÅ/BLÅ MISSFÄRGNING

Till skillnad från huden är grå/blå missfärgningar inte bara ett blåmärke. De kan bero på silverförgiftning, användning av mediciner mot malaria, perifera kärlsjukdomar eller metaboliska sjukdomar.

SVART/MÖRK MISSFÄRGNING

Mörka fläckar på nagelplattan beror oftast på hematom, vilket är ett resultat av trauma. Om förändringen på nagelplattan inte flyttas när nageln växer (som det gör vid hematom) kan det istället handla om malignt melanom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *