Upp

Du visste inte om det! Vad påverkar vår hudnegativt?

Humankroppen är ett mirakel. Din hud skyddar dig från skadliga föroreningar, miljöfaktorer och infektioner. Dessutom hjälper det till att hålla din temperatur jämn och reglera fuktigheten hos huden. Vi är uppmärksamma på vad vi äter, hur vi tränar och vilka föryngringstekniker som ska förbättra vår hälsa, men visste du att det finns fler faktorer som påverkar hudens tillstånd?

Kost

Maten som vi äter har en stor inverkan på vår hud och vår allmänna hälsa. Kost som är hög i sukker och sockerhaltig mat minskar ditt immunsystem och förvärrar ditt cellmembran. Det kommer att leda till inflammation, ödem och rodnad. Om du känner att du har hudproblem, öka dina intag av anti-inflammatorisk kost och livsmedel som innehåller omega-3.

Vattenbalans

Underskattningen av vattenbalansen i kroppen kan leda till torr och sköldhud, samt ändrad pigmentering av huden. Det är viktigt att hela tiden vara hydrerad, äta livsmedel som är höga i vätska och dricka mycket vatten. En bra regel är att dricka 8 glas vatten (eller 8×150 plankningar) om dagen för att hålla din hud ung och fräsch.

Stress

Stress är en av de största orsakerna till problem med hudens tillstånd. Stresshormonerna kortisol och adrenalin kan orsaka att huden blir torr, kan leda till överproduktion av oljor, överaktiv hud och utslag som acne. Det är därför viktigt att hålla stressnivåer så låga som möjligt och se till att du tar hand om dig själv med vila, meditation, yoga och något du tycker om att ta dig tid till.

Dåliga produkter

Vissa produkter kan orsaka problem med irritation, torkning av huden och även avgiftande effekter. Det är viktigt att du läser ingrediensförteckningen innan du köper en hudprodukt och använd alltid hudvårdsprodukter som är framställda för din hudtyp. Det är också viktigt att följa naturliga ingredienser som icke-uddaämda oljor, ekologiska honung och lera, även te-extrakt kan ta hand om huden.

Dåliga vanor

Förolämpande vanor som att röka och dricka kan ha en negativ effekt på huden. Nikotin kan leda till torkning av huden och bromsa cellåtervinningen. Det är därför viktigt att sluta röka om du är en rökare och försöka hålla alkoholintaget till ett minimum.

Överanvändning av makeup

Överanvändning av makeup kan förvärra hudproblem och orsaka uppkomsten av finnar eller akne. Försök att undvika tung makeup om du är utsatt för hudproblem, och helst använd produkter som är tillverkade av naturliga ingredienser. Använd heller inte makeup under hudproblem utbrott som acne, eftersom det bara kan irritera huden och försämra akne och finnar.

UV-strålning

Det är viktigt att skydda din hud mot UV-strålning. Använd en skyddande solkräm med hög solskydd och helst av mineralbas. Solkräm är ytterst viktigt att använda vid vistelse i solen och se till att inte ge huden en chans att bli överexponerad mot UV-strålar. Försök att undvika sol på bästa möjliga sätt och ta alltid på solkräm innan du går ut.

Vårdslösa vanor

Vårdslösa vanor som att ta bort huden från överdriven exfoliering, använda antingen för varmt eller kallt vatten och använda skrubbande mjälk eller skrubbande produkter kan också orsaka hudproblem. Försök att skrubba huden som en daglig ritual och använd mjuk ansiktskrubb med naturliga ingredienser för att skrubba av gamla hudceller och återställa nyare hudceller. För att hålla huden återfuktad och motverka torrhet är det mycket viktigt att se till att du använder rätt mängd fuktcreme varje dag.

Sjukdomar

Sjukdomar som diabetes, hiv och endokrina störningar kan även leda till hudproblem. Om du är sjuk bör du alltid konsultera din läkare och be om råd. Ditt medicinska team kan ge dig professionellt råd om hur du ska ta hand om din hud och vilka förebyggande åtgärder som bör vidtas.

Trots att det finns många faktorer som påverkar vår hudnegativt, är det fortfarande viktigt att ta ansvar för din egen hud. Se till att äta rätt och öka ditt vattenintag, håll dina stressnivåer så låga som möjligt och ta bort dåliga vanor som att röka. Sluta aldrig använda produkter som är framtagna för din hudtyp och se alltid till att skydda din hud mot UV-strålar. Läkare brukar också rekommendera olika typer av föryngrande behandlingar såsom kollagenbehandlingar, laserföryngring eller kemisk peeling för att få bort äldre hudceller. Med dessa förhållningsregler kan du hålla din hud frisk!