Upp

Hyaluronsyra: Kan den användas på egen hand?

Hyaluronsyra är känd för sina naturliga effekt på huden och fungerar som magneter på vattenmolekyler. Med andra ord lockar syran till sig vatten och bevarar molekylerna för att hjälpa huden behålla sin fuktnivå. Läs vidare för att lära dig med om hyaluronsyra och dess fantastiska fördelar!

Vid en första anblick ser hyaluronsyra inte så speciellt ut. Det är en färglös tjock vätska som upptäcktes i ett laboratorium för över 70 år sedan. Ändå finns det så mycket att lära sig om syran!

Egenskaper

Att främja återfuktning är hyaluronsyrans största fördel. Den fångar vattenmolekyler och binder dem för att bevara hudens fuktnivå. Faktum är att den här ingrediensen svarar för merparten av kroppens vätska. Den förhindrar uttorkning i både hud och hår.

Hyaluronsyra bevarar dessutom hudens ungdomliga utseende. Detta beror förstås delvis på att huden återfuktas ordentligt, men också på ett flertal andra egenskaper. Hyaluronsyra kan nämligen påskynda läkande, minska ärr och skadors synlighet, främja hudens elasticitet, minska rynkor, skydda mot skadliga yttre faktorer, och förbättra kvalitén hos det kollagen kroppen producerar naturligt.

Visste du att hyaluronsyra också förser hudens inre med viktiga näringsämnen? En perfekt fuktnivå i huden kan nämligen ta till sig fler av de aktiva ämnena än en uttorkad hy.

Verkan: Inte bara utanpå

Många tror att hyaluronsyra bara fungerar utanpå huden, men den naturliga sorten tränger även in under det yttre lagret. Tyvärr fungerar hyaluronsyra i kosmetika inte lika bra, eftersom molekylerna har en annorlunda sammansättning. Inte ens de minsta lyckas tränga igenom hälsosam hy för att nå ner i de djupare lagren. Hyaluronsyra i kosmetika verkar alltså bara ytterst. Genom att återfukta huden kan syran däremot underlätta för andra ämnen att nå in. Dessutom kan syran lindra irritation, motverka uttorkning, och göra huden fastare.

Att använda hyaluronsyra

En gel med hyaluronsyra är alltid rätt. Den är fantastisk för huden, och dessutom fungerar den som grund för hemmagjorda skönhetsprodukter, masker, ihop med krämer och balsam, ja allt du kan tänka dig! Här går vi igenom de vanligaste sätten att använda hyaluronsyra på. Vi är övertygade om att något av dem kommer passa även dig!

 • PÅ EGEN HAND
  Hyaluronsyra återfuktar ordentligt. Du kan köpa en lätt gel och applicera den i ansiktet, på halsen, och huden under halsen. Innan du smörjer in huden bör du fukta den med vatten eller en essentiell olja så att syran kan bindas ordentligt.
 • UNDER ÖGONEN
  Tack vare syrans förmåga att återfukta huden och göra den fastare fungerar hyaluronsyra som ett effektivt ansiktslyft. Du kan till och med applicera serumet under ögonen, där huden är som allra känsligast. Smörj in en liten mängd för att dölja fina linjer, göra huden vackrare och fastare, och ge dig extra lyster. En kräm under ögonen absorberas enklare och fungerar som intensiv terapi.
 • TILLSAMMANS MED FUKTKRÄM
  Du kan naturligtvis använda hyaluronsyra ihop med annan kosmetika. Att berika en kräm med hyaluronsyra stärker krämens egenskaper och främjar såväl absorbering som återfuktning. Ett par droppar räcker för att göra en tung och tjock kräm lättare.
 • TILLSAMMANS MED TONER
  Hyaluronsyra förbättrar en återfuktande toners egenskaper på ett naturligt sätt. Ett par droppar syra ger varje toner en silkeslen konsistens som gör huden lenare, mjukare och ordentligt återfuktad.
 • TILLSAMMANS MED NATURLIG OLJA
  Att blanda hyaluronsyra med en naturlig olja är det bästa sättet att få ut mesta möjliga av syran. Tillsammans bildar de två produkterna ett effektivt, oljebaserat serum som binder vatten i huden och förhindrar uttorkning (tack vare det faktum att oljan är mjukgörande). Blandningen gör dessutom huden lenare och skyddar mot solens skadliga strålar.
 • I TOPPARNA
  Samma blandning, hyaluronsyra och olja, vårdar och skyddar hårets toppar. Serumet gör håret lenare samt skyddar mot kluvna ändar och skador.
 • I HELA HÅRET
  Även om man oftast använder hyaluronsyra i hudvård kan det också berika hårvårdsprodukter. Du kan till exempel tillsätta syran i schampo, balsan och hårmasker. Hyaluronsyra stärker produkternas effektivitet och ger håret en silkeslen känsla. Det motverkar dessutom den uttorkande effekt som schampo har på håret.
 • I HÅRBOTTEN
  Att använda hyaluronsyra i hårbotten får ungefär samma effekt som ett återfuktande serum. Syran lindrar irritation och obehag samt stärker och lyfter rötterna.
 • MED KOSMETISK LERA
  Lermasker blir alltmer populära. Om du vill att de ska få en ännu bättre effekt kan du använda hyaluronsyra istället för vatten. Blandningen av lera och syra ger en behaglig krämig konsistens som återfuktar och verkar mer intensivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *