Upp

Färga och slinga hemma – hur gör man?


Du behöver inte gå till frisören eller vara utbildad för att färga håret. Alla kan ändra sin hårfärg i hemmets lugna vrå. Innan vi påbörjar behandlingen måste vi dock säkerställa att vi har all nödvändig kosmetika och accessoarer. Det kan också vara bra om du känner till de bra tipsen nedan.

Först behöver du avgöra vilken färg du ska ha och vilken hårfärg du har just nu. För att göra detta behöver du kontrollera längden på ditt redan slingade eller färgade hår. Sedan kan du kontrollera din naturliga färg, dvs. den som rötterna har. Ju mörkare din naturliga färg är, desto svårare är det att färga håret ljust. Kom ihåg att vissa hårsorter är lättare att slinga och färga än andra.

Vilken sorts färg du ska ha beror på din naturliga hårfärg. Om du har ljusbruna eller blonda hårtestar bör du använda permanent hårfärg för att få en ljusare nyans, för när vi slingar håret med den behöver vi inte använda en ljusprodukt. Vi pratar nu om mycket bra färger som Wella Koleston eller L’Oreal Majirel.

När vi slingar håret spelar oxidanter en viktig roll. Dess koncentration beror på vår naturliga hårfärg. 6 % oxidanter gör håret en till två toner ljusare, 9 % oxidanter gör det två till tre toner ljusare, och 12 % oxidanter gör det tre till fyra toner ljusare. Kom ihåg att permanent hårfärg med ultrahighlighter inte kräver ytterligare oxidanter eftersom de gör håret ljusare i cirka fyra och en halv nyans.

När du gör hårets naturliga färg ljusare blir färgen varmare. Om du vill ha en svalare färg behöver du alltså du välja oxidanter och hårfärger i svalare färger. Ju mörkare vårt naturliga hår är, desto svårare är det att få en sval nyans.

Innan du börjar slinga håret behöver du förbereda accessoarerna och färgen. För att färga håret hemma behöver du: en skål att blanda färgen i, en platt borste för applicering, latexhandskar som skyddar, en hårklämma, en hårborste eller kam för att kamma håret. Dela sedan håret i flera små sektioner och sätt upp dem mot hårbotten. Vi får inte ha lösa hårtestar i vägen när vi färgar håret. Nästa steg är att blanda hårfärgen i enlighet med tillverkarens instruktioner.

Om du färgar håret för första gången bör du göra ett allergitest. På så sätt kan du undvika allergier och irritation. Håret kan bli lite oljigt när du färgar det. Det skyddar håret och hårbotten från eventuella skador. Sektionerna du ska färga får inte vara för tjocka – de ska vara cirka 1,5 cm tjocka. Efter applicering av färgen kan du knyta en knut, dela upp fler hårtestar, applicera färgen, och sedan knyta ihop dem igen. Behåll färgen i håret i enlighet med tillverkarens instruktioner. Det sista steget är att tvätta håret två gånger för att få bort den överflödiga färgen från håret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *