Upp

5 vanliga problem med läpparna. Hur löser man dem?


Vi tillbringar mycket tid med att ta hand om ögonen, ansiktet, händerna, håret och huden. Däremot glömmer vi ofta att ta hand om läpparna på ett bra sätt, trots att de är mest utsatta för skador på grund av externa faktorer. Vi kommer nu att gå igenom några av de vanligaste problemen med läppar, och presentera lösningar på dessa problem.

Till att börja med bör vi gå igenom läpparnas anatomi. Våra läppar är täckta med ett tunt lager hornskikt, har inga talgkörtlar, och innehåller inte mycket melatonin – de verkar nästan ”nakna” och sakna skydd. Läpparna och området runt läpparna är mycket känsliga, och därmed lätta att skada. Vilka är de vanligaste problemen?

TORRHET OCH SPRUCKENHET

Spruckna läppar är ett vanligt problem för många personer, oavsett deras utseende, kön eller ålder. Det finns flera anledningar, till exempel att man slickar och biter på läpparna (på grund av stress), torr luft, låga temperaturer, eller läppsminkning med permanent läppstift. Hur bekämpar man torra läppar? Sluta slicka och bita på dem, och börja skydda dem med balsam, vaselin eller oljiga balsam.

MUNSÅR

Viruset herpes simplex sprids lätt när man inte är så immune. Det viktigaste är att ha en god hygien på läpparna och huden runt läpparna, och att applicera en antivirussalva som torkar ut såret och läker läpparna. Ett annat tillstånd som drabbar läpparna är angular cheilitis, som är en smärtsam spricka i läpparnas utkanter. De uppstår främst på grund av vitaminbrist, järnbrist, dålig munhygien, eller behandling med antibiotika. I dessa fall behöver du eliminera orsakerna och genomgå en systematisk behandling med rätt medicin.

RYNKOR

Rynkor runt läpparna är ett problem som uppstår med åldern, och det kan påskyndas av cigarrettrökning (så kallade ”rökarrynkor”) eller mycket uttrycksfulla ansiktsuttryck (t.ex. att man snörper på munnen, kniper ihop läpparna eller ler). Tyvärr finns det inte många krämer på marknaden som kan förhindra rynkor runt läpparna, så allt vi kan göra är att använda ansiktsserum med antirynk-egenskaper.

MISSFÄRGNINGAR

Missfärgningar på läpparna kan uppstå av en hormonbehandling (t.ex. preventivmedel), under graviditet, eller om du utsätts för mycket UV-strålning. Om du har en tendens att få missfärgade läppar bör du använda krämer med högt UV-filter.

BLEKNANDE KONTUR

Med tiden blir läpparnas färg mycket mindre synlig. Pigmenten bleknar och det tolkas som ett tecken på åldrande. Lösningen på problemet är bara smink – permanent för en bättre effekt eller bara vardaglig användning av läppstift, balsam eller lipliner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *